Mediaklipp

Recension i Ystads Allehanda 09 01 2020

Efter 30 år som specialpedagog bestämde Ystadsbon Gunilla Rentzing sig för att bli konstnär på heltid. Nu ställer hon ut en ny samling på Skurups bibliotek. FOTO: ANN-LOUISE OLANDER

Människan, livet och världsrymden i ny utställning

Livet, världsrymden, känslor, energi och tankens vidunderliga kraft. Det är stora, och till viss del kontroversiella, ämnen som står i fokus när Gunilla Rentzing för tredje gången ställer ut på Skurups bibliotek.

SKURUP. – Det är mycket mörkblått och svart, och det är ganska ovanligt för mig. Men när jag rör mig i universums mörker måste det också målas på mörk botten. Det är härifrån vi letar efter ljuset, säger Gunilla själv och visar runt bland tavlorna som nu hängts på plats i bibliotekets utställningsdel.

Här får besökarna möta oljemålningar med motiv av energifält, orosbubblor, skuggfigurer, tallkottskörtlar och den mänskliga hjärnan. Och så en och annan fjäril.

– Fjärilen är en symbol för min syn på livet, och den finns ofta med i mina verk. Den utvecklas från ägg till larv, till puppa och vidare till en fjäril. På samma sätt utvecklas vi människor genom de svårigheter vi går igenom. Och till slut kommer vi ut fulländade – i ett liv efter detta, säger Gunilla.

Hon tror på människan som självläkande varelse, möjligheten att styra sitt öde med hjälp av tankens kraft och den goda energins förmåga att övervinna det onda. Och det är en livssyn som till stor del också framträder i hennes verk.

– Jag ser mig som en positiv människa, som väljer att se hopp, känna tillit och tänka att allt kommer att ordna sig. Det finns ingen mening med att oroa sig över saker som inte ens har hänt. Vi måste släppa allt det negativa, för att inte dra negativa saker till oss, säger hon.

Och det är precis vad hon hoppas besökarna på utställningen också ska välja att göra.

– Jag vill väcka frågor kring livet och vår existens, men också insikt om vad som kan ge oss större frihet och kärlek. Man ska våga göra det som känns rätt i hjärtat, och lära sig att säga nej.

Idag klockan 17 hålls vernissage med Gunilla Rentzing själv på plats och därefter hänger utställningen till den 14 februari.

ANN-LOUISE OLANDER

Senaste nytt - www.framtidsanalys.se -en lång artikel om konstnären Gunilla Rentzing. (Klicka på länken)

ur BILDKONSTNÄREN - Svenska Konstnärsföreningens tidning. Klippet är hämtat från nr 4, 2012
ur Lokaltidningen (Ystad) 2008
ur Skånska Dagbladet 10 febr. 2005 och Ystads tidning 16 febr. 2005

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

13.01 | 22:36

TACK!du okända Lisbeth som skrev så härliga tankar om mina verk. Jag blev SÅÅ glad och stolt över att ha förmedlat detta till dig. Välkommen till Skurup!

...
12.01 | 23:20

Vilken rikedom som finns i dina bilder, jag är helt tagen!
Ska försöka se din utställning i Skurup.

...
06.01 | 15:34

Så roligt att du tittat in till mig på min hemsida och TACK kära Carina för dina varma vänskapsord. Jag ser verkligen fram emot att vi snart ska träffas.Kram

...
06.01 | 14:36

Det är så kul att titta in på din sida.Här finns så mkt att ta del av. Hoppas vi träffas snart för viktiga samtal. Viktiga nära möten är grunden för vänskap.

...
Du gillar den här sidan